Vanliga åkommor för fötter

Om man har ont i fötterna mer än ett par veckor och det inte går över, då är det dags att man söker läkarvård. Det finns en del vanliga fotfiender när det kommer till åkommor. Här kan du läsa om de fyra vanligaste åkommorna som drabbar svenskac700x420 fötter.

Hallux Valgus har du säkert hört talats om redan och det innebär att man får en snedvriden stortå som riktas inåt mot de andra tårna och kan leda till att man får en knöl på utsidan. Det är vanligt att besvären ökar gradvis och om man inte byter till fotriktiga skor så kan det leda till att man får operera. Ofta blir man sjukskriven mellan 3- 6 veckor efter att man har opererats för Hallux Valgus. Alla behöver dock inte opereras för Hallux Valgus.

Hammartå är en påföljd som man får av Hallux Valgus. När stortån har blivit snedvriden kan det leda till att den trycker på de andra tårna vilket leder till att man får hammarliknande tår även i övrigt. Det kan ömma och göra ont. Det är även vanligt att man får sår och förhårdnader där tårna kröker sig och hammartår kan även bero på att man har blivit drabbad en reumatisk sjukdom. Därför är det viktigt att man söker hjälp.

Hälsporre är en åkomma som ger dig värk under hälen. Den stötdämpande fettkudden som man har under fotsulan krymper och om sulan överbelastas så gör det ont. Ofta läker detta av sig själv inom ett halvår och man behöver inte söka hjälp. Det är dock viktigt att man stretchar innan träning om man har hälsporre.

Förhårdnader och liktornar är någonting som det är vanligt att man drabbas av. Det börjar med förhårdnader och om man låter dem sitta kvar i huden så kan det bli en tagg som i värsta fall klämmer mot en nerv.