Spruckna hälar – ett vanligt problem
Spruckna hälar är ett vanligt problem. Det är varken speciellt snyggt eller bekvämt och kan ibland göra riktigt ont. Många upplever dessutom att det är ett problem som blir värre under de varma månaderna. 35% av kvinnorna i åldern från 18 till 55 har problem med spruckna hälar. Det finns både förebyggande åtgärder för spruckna hälar samt behandling som man kan få. Spruckna hälar som inte behandlas kan i det långa loppet ge upphov till värre problem. Ju torrare din hud är desto större risk är det att du drabbas av spruckna hälar. Därför är det viktigt att man ser till att återfukta fötterna regelbundet om man befinner sig i ett klimat som har varm och torr luft. Även obekväma och trånga skor kan leda till att man får spruckna hälar och torra fötter.
Andra saker som kan bidra är övervikt och ett stillastående arbete. Ju äldre man blir desto större tryck får man på fötterna och det bidrar även till att man får torra och spruckna hälar. En del sjukdomar som exempelvis diabetes bidrar till att huden blir uttorkad. Det gör att man kan få torra och spruckna fötter. Om du har diabetes är det extra viktigt att du tar hand om fötterna då denna sjukdom kan påverka dina nervbanor så att du inte känner att du har problem med fötterna. Det kan leda till svårbotade infektioner.
Om du vill förebygga spruckna hälar så är det viktigt att du tvättar fötterna ordentligt varje dag, se även till att torka dina fötter noga efter exempelvis en dusch. Smörj in dina fötter regelbundet, idag finns det många bra krämer som förebygger spruckna hälar. Byt strumpor varje dag och se till att använda bekväma skor i rätt storlek. Gå gärna barfota inomhus och lyxa till det för fötterna ibland i form av ett fotbad och se till att fila fötterna med måtta.