Behandling av fotsvamp

Det finns två typer av fotsvamp som man kan drabbas av. Akut fotsvamp och kronisk fotsvamp som även kallas för mockasinsvamp. Den akuta fotsvampen kan ge klåda, vätskande sår samt allmän irritation. Det vanligaste är att denna typ av fotsvamp uppstår mellan lilltån och tån bredvid lilltån. Det är viktigt att man behandlar denna typ av fotsvamp då denna annars kan sprida sig och även utvecklas till kronisk fotsvamp. Fotsvamp som inte behandlas blir mockasinsvamp och kallas även för kronisk fotsvamp. Denna ger 800px-black_converse_sneakersbland annat torrhet och fjällande hud som symptom. Fotens sidor samt fotsula kan bli aningen tjockare när det kommer till kronisk fotsvamp.

När man vill behandla fotsvamp så räcker det oftast med en kräm, ibland kan det dock krävas att man behandlar det på annat sätt. Krämen går att köpa receptfritt men om det inte hjälper är det viktigt att du konsulterar en läkare, om du dessutom lider av klåda till grund av fotsvampen så finns det även krämer som behandlar detta. De olika krämerna som finns tillgängliga hittar du på apoteket, de flesta är receptfria men behandlingen kan se något annorlunda ut. En del av krämerna använder du endast en gång medan andra ska användas under morgon och kväll i ett par veckor.

Om du inte är säker på att det är fotsvamp som du har så ska du konsultera en läkare innan du behandlar, fotsvamp kan nämligen förväxlas med en del andra åkommor. Vid kronisk fotsvamp så krävs det ett läkemedel som tas i tablettform. Trots namnet så går även den kroniska fotsvampen att bota och du kan bli helt fri från den. Du kan även behandla fotsvamp själv om du är gravid, det enda som du då behöver tänka på är att inte använda dig av ett läkemedel eller en kräm som innehåller terbinafin.